Türk Mutfağı
Türk mutfağı yemek kültürü açısından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Yedi ayrı coğrafi bölgenin yer aldığı ülkemizde her yörenin kendine has et yemekleri mevcuttur. Özellikle son yıllarda modern dokunuşlar ile geleneksel yöntemlerin harmanlanması sonucunda ortaya çıkan yemekler, değişik lezzetleri deneyimlememizi sağlamaktadır. Etli yemekler ve sebze yemeklerinin dışında, hamur işleri ve tatlı çeşitlerinin de yer aldığı lezzetleri keşfetmek için Türk mutfağını biraz daha yakından araştırmamız gerekir.
Yöresel Yemekler
Türk mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında elbette kebap yer alıyor. Dünya çapında ün yapmış olan ve şehrin adı ile anılan Adana kebap, turistler tarafından en çok bilinen ve beğenilen lezzetler arasında yer alır. Kebabı takip eden yiyecekler arasında mantı, iskender kebap, çiğ köfte baklava ve börek yer alır. Her yörenin kendine has yöntemleri ile hazırlanan ve kendi içlerinde de çeşitleri olan bu yiyecekler harika tatlar ve görüntüler ortaya çıkarmaktadır. Tarih boyunca Orta Asya ve Anadolu topraklarının kültürel zenginliği ile beslenen Türk yemekleri her geçen gün gelişerek çok sayıda seçeneğini bir arada sunmayı başarmaktadır.
Her ne kadar Türk mutfağı denince akla ilk gelen et yemekleri olsa da ülkemizde vitamin deposu olan sebzeler ile hazırlanan harika lezzetler de oldukça ilgi görür. Mevsimine göre değişen bu yemekler arasında en çok bilinenler; kabak mücver, kabak oturtma, kapuska, ıspanak, enginar dolması ve zeytinyağlı biber dolması gibi yemeklerdir. Besin değerleri açısından son derece zengin olan sebzeler kendi içinde etli ve zeytinyağlı sebze yemekleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Türk mutfağının renkliliğini öne çıkaran çok sayıda sebze ile hazırlanan yemekler lezzetinin yanı sıra kolay sindirilmesi ve sağlıklı olması açısından da tercih edilmektedir. Oldukça bilinen bu yemeklerin yanı sıra çeşitli salatalar da sofraları süsleyen lezzetler arasındadır.
Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi
Orta Asya’da tarım ve hayvancılık ile geçinen Türkler, Anadolu’ya yerleştikten sonra daha önce hiç bilmedikleri ürünler ile karşılaşmışlardır. Bu ürünleri değişik pişirme teknikleri kullanarak zamanla zengin bir mutfak kültürüne sahip olmuşlardır. Osmanlı Saray mutfağının izlerini taşıyan Türk mutfak kültürü Cumhuriyet’in ilanından sonra Klasik Türk Mutfağı ve Halk Mutfağı olarak iki ayrı biçimde ele alınmıştır.